top of page
tomato-ketchup-spicy-sauce-with-ingredients-parsley-garlic-pepper-black-bowl.jpg
Kence

Zakuszka

Hozzávalók

1/2 kg padlizsán
1/2 kg kápia paprika
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
5 g sűrített paradicsom
2 ek olívaolaj
egy evőkanál cukor
frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra
     

  2. Megmossuk a paprikát és a padlizsánt, majd sütőpapíron a tepsibe helyezzük és addig sütjük, amíg barnára sült foltok jelennek meg a zöldségeken (kb. 45-60 perc).
     

  3. Majd tegyük őket egy tálba légmentesen lefedve 10 percre. Ezután könnyebb lesz a héjak eltávolítása.
    Miután megpucoltuk a sült zöldségeket, szűrőbe tesszük egy tál fölé, és hagyjuk lecsöpögni.

     

  4. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk majd kevés olajon, alacsony lángon megpirítjuk. Tegyük hozzá a sót és cukrot, keverjünk rá párat, majd öntsük hozzá a paradicsompürét és pirítsuk még pár percig.
     

  5. Robotképpel pürésítsük össze a padlizsánt és a paprikát annyira darabosra vagy egyenletes állagúra, ahogyan nekünk szimpatikus., majd öntsük hozzá a paradicsompüréhez.
     

  6. Tegyünk hozzá jó pár tekerésnyi borsot és sót. A só fogja kihozni az ízeket, így azt nem érdemes kispórolni. Kóstolgassuk.
     

  7. Tűzhelyen folyamatosan kevergetve alacsony lángon 15 percig főzzük.
     

  8. Fogyaszthatjuk kenyérre vagy melegszendvicsbe kenve, szósznak vagy mártogatósnak.
     

  9. Száraz dunsztolással egy évig is eláll a kamra polcán.

    Dunsztolás:

     

  • Első lépés az üvegek csírátlanítása: Elmossuk őket alaposan, majd 15 percre lefelé fordítva 110 °C fokon sterilizáljuk.
     

  • Az eltenni kívánt ételt - jelen esetben a zakuszkát - forrón töltsük az üvegekbe és szorosan zárjuk le a tetejét.
     

  • Tegyük őket fejjel lefelé, és tekerjük be őket konyharuhával vagy takarókkal. A lényeg, hogy nagyon lassan tudjon csak kihűlni. Ez 2-3 napig is eltarthat.
     

  • Onnan tudjuk, hogy jó sikerült e, hogy a befőtt tetejét nem tudjuk benyomni. Amennyiben mégis, akkor azt érdemes hamar elfogyasztani.

top-view-natural-medicinal-spices-herbs.jpg
Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page