

Kence
Zakuszka
Hozzávalók
1/2 kg padlizsán
1/2 kg kápia paprika
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
5 g sűrített paradicsom
2 ek olívaolaj
egy evőkanál cukor
frissen őrölt bors
só
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra
-
Megmossuk a paprikát és a padlizsánt, majd sütőpapíron a tepsibe helyezzük és addig sütjük, amíg barnára sült foltok jelennek meg a zöldségeken (kb. 45-60 perc).
-
Majd tegyük őket egy tálba légmentesen lefedve 10 percre. Ezután könnyebb lesz a héjak eltávolítása.
Miután megpucoltuk a sült zöldségeket, szűrőbe tesszük egy tál fölé, és hagyjuk lecsöpögni.
-
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk majd kevés olajon, alacsony lángon megpirítjuk. Tegyük hozzá a sót és cukrot, keverjünk rá párat, majd öntsük hozzá a paradicsompürét és pirítsuk még pár percig.
-
Robotképpel pürésítsük össze a padlizsánt és a paprikát annyira darabosra vagy egyenletes állagúra, ahogyan nekünk szimpatikus., majd öntsük hozzá a paradicsompüréhez.
-
Tegyünk hozzá jó pár tekerésnyi borsot és sót. A só fogja kihozni az ízeket, így azt nem érdemes kispórolni. Kóstolgassuk.
-
Tűzhelyen folyamatosan kevergetve alacsony lángon 15 percig főzzük.
-
Fogyaszthatjuk kenyérre vagy melegszendvicsbe kenve, szósznak vagy mártogatósnak.
-
Száraz dunsztolással egy évig is eláll a kamra polcán.
Dunsztolás:
-
Első lépés az üvegek csírátlanítása: Elmossuk őket alaposan, majd 15 percre lefelé fordítva 110 °C fokon sterilizáljuk.
-
Az eltenni kívánt ételt - jelen esetben a zakuszkát - forrón töltsük az üvegekbe és szorosan zárjuk le a tetejét.
-
Tegyük őket fejjel lefelé, és tekerjük be őket konyharuhával vagy takarókkal. A lényeg, hogy nagyon lassan tudjon csak kihűlni. Ez 2-3 napig is eltarthat.
-
Onnan tudjuk, hogy jó sikerült e, hogy a befőtt tetejét nem tudjuk benyomni. Amennyiben mégis, akkor azt érdemes hamar elfogyasztani.
