top of page
koleskorozott.jpg
Kence

Köles körözött

Idő
90 perc

Személy
4

Hozzávalók

A köles főzéséhez:

  • 1 bögre köles

  • 2,5 bögre víz

  • 1/4 tk só

Körözött:

  • 1 közepes fej lilahagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 ek őrölt pirospaprika

  • 1 mk őrölt kömény

  • só, ízlés szerint

  • 175 g növényi tejföl / 3 ek zab- vagy rizs-főzőkrém

  • 1 tk mustár (elhagyható)

  • 1 dl lenmag vagy más hidegen sajtolt olaj

  • 1 kk citromlé

  • 1 mk bors

Elkészítés:

  1. Körülbelül fél órára beáztatjuk a kölest. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, átöblítjük.
     

  2. Kókuszzsíron folyamatos kevergetés mellet pár percig hevítjük, majd hozzáadjuk a 2 bögre vizet és a sót.
     

  3. Amikor felforrt, alacsony fokozaton, fedő alatt fél óráig főzzük.
     

  4. Mikor felszívta az összes vizet hozzátesszük a növényi tejet és továbbra is alacsony hőfokon főzzük még pár percig.
     

  5. Félretesszük, hogy felszívja a maradék nedvességet és kihűljön (a tetőt hagyjuk rajta, különben a teteje kiszárad).
     

  6. Mikor kihűlt a köles, hozzátesszük az apróra vágott hagymákat és a többi hozzávalót és nagyon alaposan összekeverjük.
     

  7. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, és ízlés szerint tegyünk még.
     

  8. Majd lezárt edényben néhány óráig pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
     

  9. Friss kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.

top-view-natural-medicinal-spices-herbs.jpg
Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page