

Kence
Köles körözött
Idő
90 perc
Személy
4
Hozzávalók
A köles főzéséhez:
-
1 bögre köles
-
2,5 bögre víz
-
1/4 tk só
Körözött:
-
1 közepes fej lilahagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek őrölt pirospaprika
-
1 mk őrölt kömény
-
só, ízlés szerint
-
175 g növényi tejföl / 3 ek zab- vagy rizs-főzőkrém
-
1 tk mustár (elhagyható)
-
1 dl lenmag vagy más hidegen sajtolt olaj
-
1 kk citromlé
-
1 mk bors
Elkészítés:
-
Körülbelül fél órára beáztatjuk a kölest. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, átöblítjük.
-
Kókuszzsíron folyamatos kevergetés mellet pár percig hevítjük, majd hozzáadjuk a 2 bögre vizet és a sót.
-
Amikor felforrt, alacsony fokozaton, fedő alatt fél óráig főzzük.
-
Mikor felszívta az összes vizet hozzátesszük a növényi tejet és továbbra is alacsony hőfokon főzzük még pár percig.
-
Félretesszük, hogy felszívja a maradék nedvességet és kihűljön (a tetőt hagyjuk rajta, különben a teteje kiszárad).
-
Mikor kihűlt a köles, hozzátesszük az apróra vágott hagymákat és a többi hozzávalót és nagyon alaposan összekeverjük.
-
Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, és ízlés szerint tegyünk még.
-
Majd lezárt edényben néhány óráig pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
-
Friss kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.
