Elkészítésidő: 40 perc Személy: 2

Hozzávalók
-
150 g főtt hajdina (kb. 50–60 g száraz hajdinából főzve)
-
1 közepes cukkini (reszelve, kinyomkodva)
-
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
-
2 evőkanál lenmagliszt + 4 evőkanál víz (tojáshelyettesítő) vagy 3 tojás
-
1 evőkanál hajdinaliszt vagy csicseriborsóliszt (összefogja a masszát)
-
1 teáskanál só
-
½ teáskanál őrölt kurkuma
-
½ teáskanál szódabikarbóna (elhagyható, de lazít)
-
1 evőkanál olívaolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj
-
(opcionális) 1 evőkanál tökmag vagy napraforgómag a tetejére
Elkészítés:
-
A cukkinit reszeld le, sózd meg, hagyd állni 10 percig, majd alaposan nyomkodd ki a levét.
-
Egy tálban keverd össze a főtt hajdinát, cukkinit, hagymát, fokhagymát, fűszereket, lenmag-tojást, hajdinalisztet és olajat.
-
Az állag legyen formázható, enyhén nedves, de ne túl folyós. Ha túl híg, adj még egy kevés lisztet.
-
Sütőben:
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
-
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és simítsd el a masszát lepény formájában (1–1,5 cm vastagon).
-
Szórd meg magokkal, és süsd kb. 25–30 percig, amíg aranybarna és szilárd lesz.
-
-
Serpenyőben:
-
Hevíts egy kevés olajat, kanalazz bele masszát, lapítsd el, és süsd mindkét oldalát 3–4 percig, amíg szépen megpirul.
-
Tipp tálaláshoz:
-
Friss zöld salátával, fokhagymás cukkinikrémmel vagy citromos olívaolajjal locsolva.
-
Finom akár reggelire, tízóraira vagy könnyű vacsorának is.